Merevlemez klónozás ingyenes programmal

Elősző

Nem is olyan régen az egyik ügyfélnek ki kellett cserélni a laptopjában a merevlemezt egy új ssd -re.  Mivel a merevlemez már több éves volt és szerette volna biztonságba tudni adatait, így még a meghibásodást megelőzve időben lecserélte 5 éves merevlemezét egy OCZ SSD meghajtóra. Ezzel a laptop nem csak energiát takarít meg hanem működése gyorsabbá válik, és nem legutolsó sorban kevésebb hőt is termel.

A feladat egyszerű

Az operációs rendszert és lehetőleg minden adatot egy az egyben át kell másolnunk a régiről az új meghajtóra. Neki állhattam volna újra telepíteni a windows-t és átmásolni az adatokat, de gyorsabbnak és egyszerűbbnek találtam azt a megoldást hogy klónozom a merevlemezt és annak teljes tartalmát. A munkát nehezítette, hogy a rendszert egy nagyobb 80GB méretű merevlemezről kellett klónozni egy kisebb 60GB méretű ssd-re. Ezért olyan programra volt szükségem ami intelligensen tudja a használt szektorokat másolni, a jelenlegi particiót lecsökkentve, hogy ráférjen az új meghajtónkra a régi rendszer.

A pc doktor merevlemez klónozásához a macrium reflect (Verzió száma: 5.2) nevü 30 napíg ingyenes használható programot használta.

macrium installer

Macrium reflect telepítés

A program telepítése egyszerű, bárki elvégezheti, de minimális tudás a lemezek kezelésében azért szükséges, hogy tudjuk azért mit mire klónozunk! Fontos, hogy azon a diszken amire a rendszert szeretnénk klónozni, minden adat törölve legyen, ne legyen rajta egyetlen partició sem. A klónozás menetét most nem írom le, erre készítettem egy videót, amin bemutatom azt. Mindössze 10 perc alatt sikerült a komplett windows XP rendszert átmásolnom a rajta lévő adatokkal a régiről az új meghajtóra, ami minden gond nélkül bootolt is. A műveletet egyébként megpróbáltam windows 7 -el is ami szintén sikeres volt.

Macrium Reflect merev lemez klónozó letölthető az alábbi oldalról:
http://www.macrium.com/pages/downloads.aspx

merevlemez-klonozas

Merevlemez klónozás Macrium Reflect

A merevlemez klónozás menetéről készített videó

Link: http://youtu.be/3tGQkuPDC0A

 

 

4 hozzászólás a(z) “Merevlemez klónozás ingyenes programmal” bejegyzéshez

 1. Sanyi

  Heló
  Az volna a kérdésem.hogy az éppen futó op.rendszert lehet klónozni,vagy ez csak úgy lehetséges ha a másolandó merevlemezt átteszem egy másik gépbe?

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Futó operációs rendszert nem lehet klónozni. Csak úgy lesz fog müködni a dolog 100%-osan ha másik rendszer alatt klónozod azt.

   Válasz
   1. Gyula

    Szia Tamás!Segíts légyszíves!Én egy 20 GB-os,nagyon régi Maxtor HDD-t (XP) klónoztam egy nagyobb 40 GB-os Seagate Barracuda HDD-re.A program végzett,kiírta,hogy sikerült,de lemezolvasási hibát ír bootoláskor.Hogyan csináljam,hogy jó legyen,és a 40GB-ot használni tudjam.Mert így 20 GB a rendszer partició,20 GB unallocated rész?
    Ja,természetesen másik gépen csináltam amin szintén xp-fut.

    Válasz
   2. Attila

    A Samsung Magician szoftver képes hibátlanul átvinni komplett HDD tartalmat Samsung SSD-re úgy, hogy a futó operációs rendszert másolom.
    Érzésem szerint erre más termékfüggetlen szoftver is képes.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.