Hogyan hozz létre biztonságos jelszót

Hogyan kell biztonságos jelszót generálni

A legjobb jelszavak könnyen megjegyezhetők és védelmet nyújtanak mind a nyers erő (Brute force) mind az úgynevezett Dictionary Brute Force támadások ellen, melyben tipikus jelszavakat, értelmes szavakat próbál jelszóként megadni a külső támadó.

A jelszavak megvédik a számítógépen és a felhőben tárolt adataidat, és például az email fiókodat; ezért elengedhetetlen, hogy biztonságosan válaszd meg őket.

Hogyan éred ezt el? Feltörhetetlen jelszavakat kell használni. Azonban mielőtt ezt megtennéd, érdemes megismerned a leggyakrabban használt támadási módszereket, hogy védekezni tudj ellenük.

Hogyan törik fel a jelszavakat?

Az internetes bűnözők számtalan technikát használnak, melyekkel feltörhetik a jelszavakat; azonban a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a jelszavak megszerzésének, ha megvásárolják azokat az úgynevezett sötét weben (Dark Web). Óriási kereslet van különböző felhasználónév és jelszó kombinációk kereskedésének a fekete piacon. Amennyiben évek óta ugyanazt a párosítást használod, nagy az esélye, hogy a Te bejelentkezési adataiddal is kereskedik valaki.

Azonban ha mindig elővigyázatos voltál, és a jelszavaidat gyakran változtattad, a bűnözőknek csak egy választása van: fel kell törni őket. Ehhez pedig nagy valószínűséggel az alábbi módszerek egyikét fogják használni.

Nyers erő támadás (Brute Force)

Ez a támadási forma megpróbálja kitalálni a jelszavadat, oly módon, hogy minden lehetséges karakterkombinációt kipróbál. Ezt automatizált alkalmazáson keresztül végzik el, ami a lehető legtöbb kombinációt kipróbálja, a legrövidebb idő alatt. Ennek a támadási formának a hatékonyságát jelzi, hogy már 2012-ben képesek voltak a hackerek feltörni bármely 8 karakteres Windows jelszót, kevesebb mint 6 óra alatt!

Napjainkban bármely 9 és 12 karakter közötti jelszó ki van téve annak a veszélynek, hogy nyers erő támadással feltörik. Ezért a jelszavak hossza nagyon is számít, minél hosszabb, annál jobb!

Dictionary Brute Force

Ennek a támadási módnak elég nehéz magyar nevet adni. Lényege, hogy a támadók előre meghatározott karakterkombinációk sokaságát próbálják ki, mint jelszó. Ezek lehetnek a legtöbbet használt jelszavak, városnevek, vagy akár egy szótár szavai is.

Amennyiben olyan jelszót használsz. ami egy létező szó, esetleg a szülővárosod neve, akkor nagy valószínűséggel az ezzel a módszerrel próbálkozók könnyűszerrel feltörik a jelszavadat, és meg tudják nyitni akár a személyes emailjeidet is.

Adathalászat (Phishing)

Az adathalász technika azt jelenti, amikor a támadók megpróbálnak megtéveszteni, vagy becsapni és ezáltal megszerezni a felhasználónevedet és jelszavadat, vagy akár a bankkártya adataidat.

Az adathalászat leggyakoribb módja, amikor a csalók egy hivatalosnak látszó emailben átírányítanak például egy szolgáltató weboldalára, adategyeztetés céljából. Természetesen az adott oldal nem a szolgáltató valós weboldala lesz, hanem egy arra megtévesztésig hasonlító honlap. Amennyiben adathalász módszerrel szerzik meg az adataidat, végül az lesz a legbosszantóbb az egészben, hogy minden információt önként adtál át a csalóknak!

Hogyan épül fel egy erős és nehezen feltörhető jelszó

Miután már tisztában vagy a leggyakoribb jelszó feltörési módszerekkel, létrehozhatsz olyan jelszavakat melyekkel kivédheted a különböző támadásokat. Azonban, fontos megjegyezni, hogy az ellen, ha önként adod át a jelszavadat, semmi sem véd! Lehet bármilyen bonyolult egy jelszó, ha nem vagy elég óvatos és adathalász támadás áldozata leszel.

Csak okosan!

Kerüld a nyilvánvaló jelszavakat. Soha ne használj számsorozatot, vagy az ABC-ben egymást követő betűket, mert ezekkel szinte tálcán kínálod magad a támadóknak. Olyan egyedi jelszavakat használj, melyek nem tartalmaznak semmilyen személyes információt, például a születési helyedet és dátumát.

A 11 leggyengébb jelszó, melyeket még mindig nagyon sokan használnak:

 1. 123456
 2. 123456789
 3. qwerty
 4. 111111
 5. password
 6. 12345678
 7. abc123
 8. 1234567
 9. jelszó
 10. jelszó1
 11. 123123

Figyelembe véve a nyers erő támadások (Brute Force) jellegét, konkrét lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy Veled ne történhessen meg:

 • Legyen hosszú a jelszavad. Talán ez az első és legfontosabb lépés. Legalább 10-12 karakterből álljon a jelszavad, de minél hosszabb annál jobb
 • Vegyítsd a karaktertípusokat. Használj vegyesen kis és nagybetűket, valamint számokat és speciális szimbólumokat (%, ; , _ , @ , &) is tartalmazzon a jelszavad
 • Ne használj helyettesítéseket. A könnyű megjegyezhetőség miatt sokan helyettesítik például az „O” betűt a nullával, vagyis például a „HOLLO” szót „H0LL0” – nak írják. Azonban a támadók is tisztában vannak ezzel a módszerrel, és szinte az elsők között szerepel ezeknek a helyettesítő karaktereknek a kipróbálása
 • Ne használj megjegyezhető billentyűkombinációkat. Sokan még mindig a billentyűzet egymást követő karaktereit használják, mint jelszó. Például „asdfgh”. Ez elsőre véletlenszerűnek tűnik, ezért megfelelő erősségűnek gondolják a felhasználók, de nincs benne semmi véletlenszerűség a használatában

A legjobb módszerek jelszavak létrehozására

Amennyiben követed a következő elveket, megtöbbszörözheted a jelszavaid erősségét, és védettebbé válhatsz a támadásokkal szemben.

„Módosított szó” technika (Revised passphrase method)

Amennyiben könnyen megjegyezhető, de mégis erős jelszavakat szeretnél létrehozni, használj olyan szavakat melyeket könnyen meg tudsz jegyezni, azonban egymás után véletlenszerűen használd őket:

„BudaDunaLánchídSzeretemHídfő”

Bár ezek a szavak önmagukban értelmesek, egymás után helyezve őket már egy nagyon bonyolult és hosszú karaktersort alkotnak, melyet nehéz visszafejteni. Ráadásul számodra könnyen megjegyezhető, mivel Neked jelent valamit.

Amennyiben még támadás biztosabbá szeretnéd tenni jelszavadat, a szavak közé tegyél egy-egy speciális karaktert:

„Buda+Duna=Lánchíd@SzeretemHídfő”

Mondat technika

Ennek a technikának a lényege, hogy egy általad ismert és jól megjegyezhető mondatot alakítasz át jelszóvá, oly módon, hogy például a mondatban szereplő szavak első két karakterét használod a jelszavadban.

Például ebből a mondatból: „Szeretek ősszel túrázni a budai hegyekben!” a következő jelszót hozod létre: „SzeŐszTúaBuHe!”

Mindenki másnak értelmetlen karakterkombináció, azonban számodra egy jól ismert mondat rövidített változata. Ezért nagy valószínűséggel mindig eszedbe is fog jutni, amikor szükséged van a használatára.

„Izommemória” technika

A módszer lényege, hogy nem az agyaddal jegyzed meg a jelszavaidat, hanem az izmaiddal. Generálj egy véletlenszerű és rendkívül bonyolult jelszót. Memorizáld oly módon, hogy több tucatszor leírod például egy word dokumentumba. Az izmaid egy idő után emlékezni fognak arra, hogy melyik billentyűket használtad, és automatikussá válik a jelszó begépelése. Ez a módszer nem mindenkinél működik, viszont nagyon hatásos a támadások kivédése szempontjából.

Ellenőrizd az email címedet

Fontos lépés, hogy ellenőrizd le, hogy egy korábban történt adatlopás alakalmával illetéktelenek megszerezték az e-mail fiókod belépési adatait. Amennyiben igen, akkor ezeknek a jelszavakat módosíts először. Itt tudod ellenőrizni, hogy történt-e a múltban ilyen eset: Avast Hack Check

Vigyázz arra, kinek adod meg az adataidat

A biztonságra odafigyelő weboldalak mindent megtesznek annak érdekében, hogy a felhasználóik adatai a lehető legnagyobb biztonságban legyenek. Azonban nem mindenki tesz így. Mielőtt megadnád adataidat, vagy regisztrálnál egy weboldalon, vagy szolgáltatásba bizonyosodj meg az adott oldal hitelességéről. A legfontosabb kérdés: Rendelkezik SSL tanúsítvánnyal? Vagyis https:// – el kezdődik a webcíme?

Ha a válasz nem, akkor ne regisztrálj az adott oldalra, és semmilyen adatodat ne add meg!

Kétszintű vagy kétfaktoros hitelesítés

A kétfaktaros (2FA) vagy többfaktoros (MFA) hitelesítés és plusz védelmi réteget ad minden weboldalnak vagy szolgáltatásnak. Azonban ha például az adott oldalt esetleg feltörték, már csak ez a védelem marad!

Ezek a védelmi protokollok lassan, de biztosan iparági szabvánnyá válnak, amikor az adatvédelemről van szó. Használati elvük azon alapul, hogy a jelszó megadása után, valamilyen plusz kódra (például: SMS – ben kapott kód, token által generált kód) is szükség van a felhasználó fiókjának eléréséhez. Vagyis a támadók még akkor sem tudják ellopni az adataidat, ha megszerezték a jelszavadat.

Használj jelszókezelőt

Jelszókezelő használatával nagyon bonyolult és feltörhetetlen, több tucat karakterből álló jelszavakat hozhatsz létre és használhatsz, mivel a jelszókezelő megjegyzi és biztosítja számodra a jelszavakat.

Azonban ennek is van egy gyenge pontja: a jelszókezelőnek is van egy jelszava, ami ha nem elég bonyolult és összetett, a támadók akár az összes jelszavadhoz hozzáférhetnek. Ezért a „mester jelszavadat” a cikkben említett technikák egyikével, vagy azok kombinációjával hozd létre, és így a minimálisra csökkentheted a jelszavaid illetéktelen kézbe kerülését.

I/O hiba lépett fel a készülékkel való kommunikáció során. Várjon egy kis ideig, majd próbálja újra a lapolvasást. Ha ez nem segít, kapcsolja ki a készüléket, majd kapcsolja be, és várja meg míg melegszik.

Nem rég találkoztam egy új hibajelenséggel ami 2018. májusi windows 10 frissítését követően jelent meg. (Build: 1803 / 17134.48) A windows frissítését követően a  Samsung multifunkciós készülék szkennelés része vált működés képtelenné.

A hiba üzenet a következő:
I/O hiba lépett fel a készülékkel való kommunikáció során. Várjon egy kis ideig, majd próbálja újra a lapkolvasást. Ha ez nem segít, kapcsolja ki a készüléket, majd kapcsolja be, és várja meg míg melegszik.

Fotó a hibajelenségről

Beszéltem a Microsoft ügyfél-szolgálattal és a technikus kolléga tájékoztatást adott róla, hogy tudnak a problémáról és javítását valószínűleg a következő frissítésnél orvosolják.
Addig is a megoldás arra, hogy működjön a szkennerünk ha windows rendszerünket visszaállítjuk a korábbi buildre, amely lépéseiről már korábbi bejegyzésemben írtam.

Windows 10 korábbi build visszaállítása

Van úgy hogy szükségünk van a lefrissült windows 10 visszaállítására, mert valamilyen hardver vagy szoftver a frissítést követően nem működik megfelelően. Erre vonatkozóan össze gyűjtöttem a szükséges lépéseket.  A visszaállítás megkezdése előtt nem kötelező, de érdemes lehet biztonsági másolatot készítenünk a fontosabb fájlokról.

Windows 10 visszaállítása az előző buildre

 • Nyissuk meg a “Start Menü” -t
 • Kattintsunk a fogas kerék ikonra (Gépház)
 • Válasszuk a “Frissítés és biztonság” részt
 • Bal oldalt “Helyreállítás” -ra kattintsunk
 • Középen ha van akkor válaszzuk a Korábbi Build visszaállítása résznél a “Kezdés” gombot.
  Ezt követően kérdezni, fogja hogy miért szeretnénk visszaállítani, itt nyugodtan adhatunk leírást is a problémáról. Majd a következő résznél fel fogja ajánlani hogy frissitse a rendszert hátha érkezett újabb frissítés amit kijavíthatja a fennálló problémánkat, itt megnézhetjük, hogy érkezett -e frissítés de akár azonnal tovább mehetünk a visszaállításra.
 • Ezt követően a gép gép visszaállítása általában 5-15 perc alatt megtörténik.

A windows 10 visszaállítása az előző build-re funkció maximum 30 napíg érhető el. Ez alatt az idő alatt van a frissítéstől számolva lehetőség visszaállítani a rendszer az előző buildre.

Ha nem elérhető az előző Build vissza állítása funkció, akkor ugyanitt a gépházban lehetőségünk van a gép alaphelyzetbe állítására is. Ezt követően azonban az összes programot ami telepítve volt újra kell telepítetünk.

Wifi hálózat építés családi házakban UniFi eszközzel

A témánk ezennel a Unifi wifi hálózat építés lesz.
Megmondom őszintén, mostanában nem igazán volt időm az oldalra friss tartalmat írni, mivel elég sok feladattal és problémák megoldásával látnak el ügyfeleim. De most  van egy kis szabad időm és mivel rég volt új blog bejegyzés az oldalra, ezért ezt most igyekszem pótolni.
Az utóbbi időben, a helyszíni számítógép javítás és az adatmentés mellett megkerestek más munkákkal is, most az egyikről szeretnék kicsit mesélni.
Az ingatlan piac fellendülése óta mostanában egyre több családi ház, iroda épül ahol probléma a teljes épület stabil wifi hálózat kialakítása. Még egy otthoni 35-65m2 területű lakásban elegendő lehet a szolgáltató által biztosított alap 1-3 antennás router, vagy ha nem biztosítanak akkor a boltban megvásárolható 10-30ezer Ft közötti routerek is megfelelő jelet adhatnak ekkora területre.

De mi van akkor ha nagyobb területű ingatlanunk van és szeretnénk ha akár 200-300 négyzetméter vagy még nagyobb területen szakadás mentes wifi hálózatunk legyen?

Az utóbbi időben ezek kiépítésével foglalkoztunk, első sorban több szintes családi házakban. De volt példa rá, hogy irodában és szállodában is ezt a megoldást alkalmaztuk.
A feladat megoldásához az UBNT Unifi eszközöket választottuk. Az unifi access pointok otthon, irodában, vagy nyilvános helyeken kiválóan alkalmazható 2,4GHZ és 5GHZ Wifi sávon is.

Ubnt UniFi

Az UniFi eszközökhöz tartozik egy kontroller szoftver is, amellyel böngészőből konfigurálhatjuk és ellenőrizhetjük a hálózatba csatlakoztatott összes UniFI eszközt. A program pillanatok alatt integrálja és a hálózat tagjává teszi a csatlakoztatott UniFi eszközöket. Fontos kiemelni, hogy támogatja a kliensek közti romaingot is a többi Unifi AP között. Egyszerűen hozhatunk létre vendég hozzáférést vagy akár több SSID-t is. A vezérlő szoftver segítségével felderíthetők a hálózati lassulások és túlterhelések. Valós idejű statisztikát láthatunk a hálózat forgalmáról és készíthetünk esemény generált riasztást is akár.

Az Ubnt UniFI accesspoint előnyei

 • könnyen használható vezérlő szoftver
 • bármennyi unifi eszköz könnyedén csatlakoztatható a hálózathoz
 • az eszközök mac address szerinti felderítése és központi programozása
 • több egymástól külön elszigetelt Wifi hálózat (SSID) létrehozása
 • kliensek közötti szakadás mentes átvitel (Roaming)
 • Támogatja a PoE áramellátást

Tipp

Ha ilyesmi megoldással szeretnénk ingatlanunkat felszerelni akkor építéskor vagy felújításkor célszerű figyelembe venni hogy minden egyes Unifi access pointhoz a központi helyről legalább egy cat5e minőségű kábelt is helyeztessünk el a villanyszerelővel, ezzel megoldhatjuk az eszközök áram ellátását és csatlakoztathatjuk egy közös switch segítségével a hálózatunkhoz.

SSL tanúsítvány weboldalra

Weboldalunk védelmében kimagasló szerepe van az SSL tanúsítványnak. Mivel Blogom egyre nagyobb népszerűségnek örvend ezért úgy döntöttem, hogy weboldalamat kibővítem egy megbízható SSL tanúsítvánnyal. Ezzel biztonságossá téve a böngészést.
Az én választásom a Comodo SSL tanúsítványra esett. Ez a leggyorsabb és legköltséghatékonyabb módja egy online weboldalnak a látogatók védelmére. Az alacsony költség mellett az egyes tanúsítványok nagy biztosítási értéket is tartalmaznak, ami tökéletes megoldást nyújt a kis- és középvállalatok számára is.

Hogyan tudom megállapítani a böngészőmben, hogy egy weboldal amit látogatok megbízható ssl tanúsítvánnyal rendelkezik-e?

Ha egy lakatot ábrázoló ikont látunk böngészőnk bal felső sarkában akkor az a következőt jelenti.

 • a webhelyre küldött és a webhelytől kapott információk titkosítottak, ezekhez mások egyáltalán nem vagy csak nehezen tudnának hozzáférni.
 • A webhely ellenőrzött, tehát a webhelyet üzemeltető bizonyítja, hogy ő annak tulajdonosa. A lakat gombra megtekinthető, hogy kié a webhely.
 • A zöld színű lakat azt jelző, hogy a weboldal teljesen megbízható. A sárga szinű lakat azt jelenti, hogy a weboldal megbízható de tartalmazhat olyan részeket amik megbízhatósága nem ellenőrizhető.

Comodo Trusted Site Seal

Ha SSL Tanúsítványt szeretne Ön is weboldalának

Válasszunk egy szolgáltatót akitől megrendeljük a tanúsítványt.

Én a https://magyarszerver.hu/ oldalt ajánlanám. Itt már évi 3.900FT+áfa összegtől elérhetők az SSL tanúsítványok.

CSR fájl létrehozása

Megrendelés és fizetés követően az oldalon keresztül hozzunk létre egy CSR kódot amire a jövőben szükségünk lesz. Fontos hogy a domain résznél az oldalunk címét www-vel adjuk meg, így www-vel és anélkül is elfog készülni a tanúsítványunk.

Adatok megadása

A létrehozott CSR kódot adjuk meg a tanúsítvány létrehozásánál, valamint technikai kapcsolattartó adatainkat is töltsük ki.

SSL tanúsítvány hitelesítése

Következő lépés hitelesítsük tanúsítványunkat. Domain szintű hitelesítés esetében egyszerűen megtehetjük ezt email címünkkel vagy akár name szerver rekord létrehozásával is.

SSL tanúsítvány telepítése

Telepítsük tárhelyünkre a hitelesítést követően kapott CRT fájlt valamint a létrehozott CSR -t is és állítsuk át weboldalunkon, hogy a https-en keresztül üzemeljen.