HDSentinel – Merevlemez felügyelet és adatbiztonság

Évekkel ezelőtt már írtam a Hard Disk Sentinel programról és továbbra is kiemelkedően fontosnak tartom, hogy mindenki használja ezért ismét készítek róla egy bejegyzést. Mindenki számára hasznos szoftverről van szó legyen az rendszergazda vagy átlagos felhasználó. Aki még nem rendelkezik vele, úgy annak minél előbb érdemes telepíteni a gépére a HDSentinel programot, mivel ezzel lehet esélyünk a merevlemez (hdd) vagy ssd meghajtó problémáinak előrejelzésére és az esetleges adatvesztés elkerülésére. Mert minden adathordozó el fog romlani egyszer, a kérdés csak az, hogy mikor!

Röviden összefoglalva: a szoftver célja az adatbiztonság, stabilitás, az állapot vagy annak romlásának jelzése és javaslatokat a helyzet javítására (pl.: az adat- és tápkábelek és csatlakozások megváltoztatásával/javításával, az áramellátás ellenőrzésével, a hűtés javításával).

A program ingyenesen telepíthető és díjmentesen használható korlátozott funkciókkal, a Professional vagy Enterprise változat megvásárlásával pedíg rengeteg plusz funkciót kapunk és nem utolsó sorban magyar vállalkozást támogatunk vele.

A programból az alábbi verzók érhetőek el

  • Hard Disk Sentinel Pro Családi változat (5 számítógépre) örökös licensz
  • Hard Disk Sentinel Pro (1 számítógépre) örökös licensz
  • Hard Disk Sentinel Pro alapváltozat (1 számítógépre) örökös licensz
  • Hard Disk Sentinel Enterprise örökös licensz

Megvásárolható most 5-8%-os kedvezménnyel az alábbi oldalon.
https://szoftver-bolt.hu/product-category/hdsentinel/

A teljesség igénye nélkül bemutatnám pár fontos funkcióját a programnak képekben.

HDSentinel Program bemutatása képekben

HDSentinel – Várható meghibásodás jelzése
Az alábbi képernyőfotón látható egy kb 2 éves WD30EFRX merevlemez meghibásodásának előre jelzése. A merevlemez meghibásodását még nem vártuk volna, mivel ráadásul egy RED – NAS-ba szánt merevlemezről van szó aminek ennél többet kellett volna bírnia, de a programnak köszönhetően még a teljes meghibásodás előtte észlelve lettek a hibás szektorok és így a merevlemezről le lehetett menteni az adatokat.

HDSentinel – Tesztelés és lemez javítás a HDSentinel programmal

Az alábbi két képen látható egy hibás szektorokkal küzdő merevlemez és annak tesztelése / javítási próbálkozása. A Lemez javítást lefolytatva a merevlemez kondiciója 12 ről 17% -ra javult. Fontos leszögezni, hogy a programnak kevésbé célja a merevlemez javítása, inkább az esetleges meghibásodás előrejelzése a cél, ezért a javuló állapotú merevlemezt is érdemes mielőbb cserélni. Bizonyos esetekben (pl. ha csak gyenge szektorok jelentkeznek a merevlemezen / SSD-n, melyeket a chkdsk tévesen hibás szektornak mutat) a programban található tesztek ezek teljes javításával tudnak kondíciót is javítani (akár 100%-ig is), ezt a viszonylag általános
helyzetet írja le angol nyelven a
https://www.hdsentinel.com/hard_disk_case_weak_sectors.php cikk ír.
De ha pl. hibás szektorokat jelez a program, azok a teljes élettartamra vonatkoznak.
Ezek már nincsenek használatban (helyettük a tartalék területet írja/olvassa a drive)
és így pl. a tesztek sem jelzik azokat. Nem is cél, a cél az a teszteléssel, hogy
kiderüljön, most már minden ilyen hiba javítva van-e (vagy esetleg a teszt derítse
fel a további problémákat és kényszerítse a merevlemezt a javításra).
Azaz a teszttől onmagában a kondíció nem fog javulni (vagy csak kis mértékben)
ami várható is: egy korábban „félhalott” HDD nem lehet ismét tökéletes.
Viszont ha a teszt már nem jelez hibát, az állapot stabil – akkor kézzel nullázható
a hiba-számláló: így a program ezeket a korábbi időszakhoz tartozó hibákat
már nem veszi figyelembe (így a kondíció javítható), csak az esetleges újabb
problémákat jelzi.
Erről (azaz a hibák felderítéséről tesztekkel, majd az állapot stabilitása esetén
a hibás szektorok számának virtuális törléséről) pedig a
https://www.hdsentinel.com/faq_repair_hard_disk_drive.php
cikk ír.

HDSentinel – Figyelmeztetések
A Beállítások/Figyelmeztetések menüpont alatt beállítható hangjelzés, üzenetküldés, pánik mentés vagy kikapcsolás is amennyiben a program problémát vagy meghibásodást észlel.


HDSentinel / RAID vezárlő
A RAID vezérlőtől kapott adatok alapján is müködik a hiba jelzés, az alábbi kép egy HP Apollo 4200 G9 szerverben P840ar raid controller müködő ssd és hdd lemezeket mutat.

HDSentinel – Hőmérséklet jelzés
Láthatjuk az adathordozónk jelenlegi hőmérsékletét, átlaghőmérsékletét, maximális hőmérsékletét is. Amennyiben ennek mértéke megfelelő, úgy azt zöld színnel jelöli a program.

Mikor cseréljük ki merevlemezünket vagy adathordozónkat?
Én azt javaslom, hogy egy adathordozót már kis hibánál is lehetőleg cseréljünk, tehát ha csökkent a kondiciója vagy a hdsentinel 1-2 hibás szektort jelez érdemes lenne cserélni, mivel gyakran ezek a problémák rövid időn belül súlyosboddhatnak. Amennyiben adathordozónk hibátlan állapotú, de már elmúlt 5 éves úgy is javasolnám a cserét, mivel ennyi idő alatt már elhasználódhatott a felülete.

Gyártó oldala: www.hdsentinel.hu
Kedvezményes megvásárolható a szoftver: www.szoftver-bolt.hu

Windows 11 telepítés Microsoft fiók nélkül

A telepítést követően kérni fogja a Windows a Microsoft fiók e-mail cím és jelszót párost, hogy azzal lépjen az új rendszerbe. Általában ezt nem szoktuk szeretni, mert nem mindenki kéri, hogy Microsoft fiókkal legyen összekötve a gépe.
Az alábbiak megadásával rávehetjük a Windowst arra, hogy Microsoft fiók nélkül, helyi fiókkal hozza létre a windows a felhsználót.

Microsoft fiók / e-mail cím: admin
jelszó: 1234

Ezt köbetően hibát fog dobni, de a következő oldalon már a helyi fiók nevét fogja kérni a rendszer.

Total Commander FTP fájl helye

Total Commander konfigurációs/FTP Fájl mentéséhez az alábbi fájlokat keressük meg, mentsük ki majd másoljuk be hogy újratelepítést követően ne vesszenek el FTP kiszolgáló beállításaink, jelszavaink.

Általában a Total Commander konfigurációs fájlok az alábbi helyen helyezkednek: C:\Users\FELHASZNÁLÓNÉV\AppData\Roaming\GHISLER\wcx_ftp.ini
C:\Users\FELHASZNÁLÓNÉV\AppData\Roaming\GHISLER\wincmd.ini

Azonban esetenként eltérhet a fájl helye, ha nem itt lenne akkor konfigurációs fájlok útvonalát a Total Commander programon belül a „Súgó/Total Commander névjegye…” résznél tudjuk ellenőrizni.


UltraViewer VS TeamViewer: részletes összehasonlítás, funkció, ár és használhatóságról.

Az UltraViewer és a TeamViewer két népszerű távoli számítógép-vezérlő szoftver, amelyeket gyakran hasonlítanak össze.Ezeket a szoftvereket felhasználók távoli segítségnyújtásához, röviden távsegítséghez használjuk. Amikor azonban a kettő közül választani kell, a gyakran elgondolkodunk azon, hogy melyik felel meg jobban az igényeinknek. Ebben a cikkben részletesen összehasonlítjuk az UltraViewert a TeamViewerrel, megvizsgálva a funkciókat, a könnyű használatot, az árakat és még sok minden mást, hogy megalapozott döntéseket hozhasson.

EGYSZERŰ HASZNÁLAT

Mind az UltraViewer, mind a TeamViewer felhasználóbarát felülettel rendelkezik, amelyek megkönnyítik a szoftverben való navigálást és a feladatok végrehajtását. Az UltraViewer kezelőfelülete egyszerű, így a minimális technikai tudással rendelkező felhasználók is könnyedén használhatják a szoftvert. Másrészt a TeamViewer olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek bonyolult beállítást igényelnek, mint például a távoli számítógép Wake On Lan bekapcsolása, ami az kezdők számára gondot okozhat, és elsajátítása némi időt vesz igénybe.

INGYENES VERZIÓ

Az UltraViewer és a TeamViewer egyaránt rendelkezik ingyenes verzióval. Az UltraViewer azonban lehetővé teszi a szabad használatot időkorlát nélkül, függetlenül a felhasználás tárgyától és céljától. Míg a TeamViewer csak személyes felhasználók számára ingyenes, az UltraViewer az üzleti felhasználók számára elérhető, akik az alapvető funkciókat szeretnék használni, és kereskedelmi célokra szeretnék használni. Azok a TeamViewer-felhasználók, akikről úgy ítélik meg, hogy visszaélnek az ingyenes házirenddel, gyakran kapnak „időtúllépés után a kapcsolat blokkolva” üzenetet. A felhasználók legfeljebb 5 perces munkamenetig érhetik el. A TeamViewer ingyenes időkorlátja olyan hátrány, amely miatt sok felhasználó ingyenes alternatívát keres a TeamViewer helyett.

UltraViwer vs Teamviewer ár (fizetős verzióhoz)

Az árakat illetően mind az UltraViewer, mind a TeamViewer különböző árképzési csomagokat kínál a szolgáltatások és a felhasználói igények alapján. Az UltraViewer Lite csomagot kínál már havi 14.99Ft-ért, míg a prémium verzió havi 3.490Ft-ól indul, ami korlátlan végponti kapcsolatokat tesz lehetővé. Eközben a TeamViewer által kínált legolcsóbb egyéni licenccsomag 3.499Ft/hó/fő. A csoportokra és vállalkozásokra vonatkozó licenccsomagokkal körülbelül havi 9.190Ft kell fizetnie az üzleti licencért, 19.290Ft/hó a prémium licencért és 38.490Ft / hó a TeamViewer vállalati licencért. A TeamViewer licenc ára jóval magasabb, mint az UltraViewer licencé, ez természetesen terhet jelent az alacsony költségvetésű kisvállalkozások számára.

JELLEMZŐK ÉS FUNKCIÓK

Mind az UltraViewer, mind a TeamViewer számos alapvető funkciót kínál, mint például a távoli asztali vezérlés, a címjegyzék, a fájlátvitel, a számítógépes hanglejátszás és a munkamenet rögzítésének vezérlése. A TeamViewer azonban további szolgáltatásokat is kínál, például távoli nyomtatást, online találkozókat és többfelhasználós együttműködést.

TÖBB EGYIDEJŰ MUNKAVÉGZÉS VEZÉRLÉSE

Az UltraViewer kifejezetten több számítógép egyidejű támogatására készült. Ha a TeamViewer-t használod, és egyszerre több embert kell támogatnod, akkor nehéz lesz váltani a képernyők között, és a TeamViewer chat-ablakát, ha sok emberrel párhuzamosan működik, nagyon nehéz lesz ellenőrizni, és nem lesz értesítés ha új üzenet érkezik.

CSEVEGÉSI ABLAK

Az UltraViewer támogatja a gyors csevegőablakot, amely nagyon kényelmes az ügyfélszolgálat számára, és chat-promptokkal van felszerelve a gyorsabb ügyfélszolgálat érdekében. A TeamViewer csevegési funkciója kevésbé barátságos, a csevegőablak olyan betűtípussal készült, amelyet nem könnyű átlátni. Míg a TeamViewer-felhasználóknak Skype-ot vagy akár Jegyzettömböt kell használniuk, amikor az ügyfelekkel csevegnek, az UltraViewer csevegőablakát úgy alakították ki, mint egy miniatűr Yahoo chat-keretet. Az F1 billentyű lenyomásával egyszerűen vezérelheti és megnyithatja a csevegőablakot, és a csevegőablak felugrik, és készen áll arra, hogy üzeneteket küldjön a vezérelt személynek.

TELJESÍTMÉNY ÉS BIZTONSÁG

Mind az UltraViewer, mind a TeamViewer gyors teljesítményükről és kiváló minőségű biztonsági szolgáltatásairól ismert. Az UltraViewer 256 bites AES titkosítást használ az adatátvitel védelmére, míg a TeamViewer 2048 bites RSA nyilvános/privát kulcscserét és 256 bites AES titkosítást használ a távoli kapcsolatok védelmére. Összefoglalva, míg a TeamViewer átfogóbb és összetettebb funkciókat kínál, amelyek ideálissá teszik a vállalkozások és a nagy csapatok számára, az UltraViewer pénztárcabarátabb megoldás. Ha TeamViewer vagy Anydesk alternatívát keres, az UltraViewer nagyszerű lehetőség alacsony áron és jó teljesítménnyel. Töltse le az UltraViewert teljesen ingyenesen, és próbálja ki most.

Az UltraViewer letöltése ingyenesen

Hivatkozás megnyitása: https://www.ultraviewer.net/en/download.html

Gyors segítségnyújtás

Ha segítségre lenne szüksége számítógépépével kapcsolatban, akkor keressen bizalommal a 0630/828-2689 számon a hét bármely napján.
Bővebben a távsegítség szolgáltatásunkról pedíg itt tájékozódhat.
https://szamitogepjavitas.com/tavsegitseg/

Zsaroló hackerek Hollandiában

A holland rendőrség zsarolóvírus terjesztésével 2,5 millió eurót kicsaló
bűnszervezetet tartóztatott le

Amszterdamban a cyberbűnözésre specializálódott rendőrségi egység három férfit tartóztatott le zsarolóvírus terjesztése miatt, mellyel 2,5 millió euró kárt okoztak kis és nagy szervezeteknek.

A gyanúsítottak 18 és 21 év közötti fiatalok voltak, akiket bizalmas adatok eltulajdonításával és váltságdíj követelésével vádoltak meg. A rendőrség úgy gondolja, hogy több ezer céget esett áldozatul.
A gyanúsítottak 100.000 és 700.000 euró közötti összeget követeltek a szervezetek nagyságától függően. A zsarolók az adatok kiszivárogtatásával és a szervezetek digitális infrastruktúrájának megsemmisítésével fenyegetőztek.

Az igazságszolgáltatás számára továbbra is rejtély, hogy a hackerek a támadások során csak zárolták/titkosították a fájlokat vagy adatokat loptak el és azok kiszivárogtatásával fenyegetőztek, hacsak az áldozatul esett cégek nem fizettek váltságdíjat.

A holland rendőrség véleménye szerint a követelt összeg kifizetése után, a hackerek még mindig eladhatták az ellopott adatokat további extra haszon céljából.

„A cyberbűnözéssel foglalkozó csapat 2021 márciusában indította el a nyomozást egy nagy holland céggel szembeni adatlopás és fenyegetés bejelentésére válaszul” – áll a rendőrség közleményében.

A nyomozás előrehaladtával világossá vált, hogy valószínűleg több ezer kis- és nagyvállalat és egyéb szervezet esett áldozatul a hacker triónak, nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is az elmúlt évek során. A holland rendőrség elmondása alapján több tízmillió embertől lopták el a személyes adatait, köztük bankszámlaszámokat, hitelkártya adatokat, jelszavakat, igazolvány adatokat, e-mail címeket és telefonszámokat.

Ezen információk felhasználásával adathalász és közösségi manipulációs támadásokat, valamint egyéb csaló szándékú tevékenységeket is elkövethettek.

Amszterdam cyberbűnözéssel foglalkozó osztálya, egyre inkább emelkedő tendenciát mutató számokat tapasztalt az zsaroló hackerek körében. A hackerek az eltulajdonított adatokat feldolgozzák, majd ezek könnyen kereshetővé tételével jobban értékesíthető kilátásokat biztosítva maguknak maximalizálják a sikeres hálózati behatolásokból származó nyereséget.