Merevlemez klónozás ingyenes programmal

Elősző

Nem is olyan régen az egyik ügyfélnek ki kellett cserélni a laptopjában a merevlemezt egy új ssd -re.  Mivel a merevlemez már több éves volt és szerette volna biztonságba tudni adatait, így még a meghibásodást megelőzve időben lecserélte 5 éves merevlemezét egy OCZ SSD meghajtóra. Ezzel a laptop nem csak energiát takarít meg hanem működése gyorsabbá válik, és nem legutolsó sorban kevésebb hőt is termel.

A feladat egyszerű

Az operációs rendszert és lehetőleg minden adatot egy az egyben át kell másolnunk a régiről az új meghajtóra. Neki állhattam volna újra telepíteni a windows-t és átmásolni az adatokat, de gyorsabbnak és egyszerűbbnek találtam azt a megoldást hogy klónozom a merevlemezt és annak teljes tartalmát. A munkát nehezítette, hogy a rendszert egy nagyobb 80GB méretű merevlemezről kellett klónozni egy kisebb 60GB méretű ssd-re. Ezért olyan programra volt szükségem ami intelligensen tudja a használt szektorokat másolni, a jelenlegi particiót lecsökkentve, hogy ráférjen az új meghajtónkra a régi rendszer.

A pc doktor merevlemez klónozásához a macrium reflect (Verzió száma: 5.2) nevü 30 napíg ingyenes használható programot használta.

macrium installer

Macrium reflect telepítés

A program telepítése egyszerű, bárki elvégezheti, de minimális tudás a lemezek kezelésében azért szükséges, hogy tudjuk azért mit mire klónozunk! Fontos, hogy azon a diszken amire a rendszert szeretnénk klónozni, minden adat törölve legyen, ne legyen rajta egyetlen partició sem. A klónozás menetét most nem írom le, erre készítettem egy videót, amin bemutatom azt. Mindössze 10 perc alatt sikerült a komplett windows XP rendszert átmásolnom a rajta lévő adatokkal a régiről az új meghajtóra, ami minden gond nélkül bootolt is. A műveletet egyébként megpróbáltam windows 7 -el is ami szintén sikeres volt.

Macrium Reflect merev lemez klónozó letölthető az alábbi oldalról:
http://www.macrium.com/pages/downloads.aspx

merevlemez-klonozas

Merevlemez klónozás Macrium Reflect

A merevlemez klónozás menetéről készített videó

Link: http://youtu.be/3tGQkuPDC0A

 

 

13 thoughts on “Merevlemez klónozás ingyenes programmal

 1. Sanyi

  Heló
  Az volna a kérdésem.hogy az éppen futó op.rendszert lehet klónozni,vagy ez csak úgy lehetséges ha a másolandó merevlemezt átteszem egy másik gépbe?

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Futó operációs rendszert nem lehet klónozni. Csak úgy lesz fog müködni a dolog 100%-osan ha másik rendszer alatt klónozod azt.

   Válasz
   1. Gyula

    Szia Tamás!Segíts légyszíves!Én egy 20 GB-os,nagyon régi Maxtor HDD-t (XP) klónoztam egy nagyobb 40 GB-os Seagate Barracuda HDD-re.A program végzett,kiírta,hogy sikerült,de lemezolvasási hibát ír bootoláskor.Hogyan csináljam,hogy jó legyen,és a 40GB-ot használni tudjam.Mert így 20 GB a rendszer partició,20 GB unallocated rész?
    Ja,természetesen másik gépen csináltam amin szintén xp-fut.

    Válasz
   2. Attila

    A Samsung Magician szoftver képes hibátlanul átvinni komplett HDD tartalmat Samsung SSD-re úgy, hogy a futó operációs rendszert másolom.
    Érzésem szerint erre más termékfüggetlen szoftver is képes.

    Válasz
 2. Gyula

  Szia Tamás!Segíts légyszíves!Én egy 20 GB-os,nagyon régi Maxtor HDD-t (XP) klónoztam egy nagyobb 40 GB-os Seagate Barracuda HDD-re.A program végzett,kiírta,hogy sikerült,de lemezolvasási hibát ír bootoláskor.Hogyan csináljam,hogy jó legyen,és a 40GB-ot használni tudjam.Mert így 20 GB a rendszer partició,20 GB unallocated rész?
  Ja,természetesen másik gépen csináltam amin szintén xp-fut.

  Válasz
 3. Johnaten Draken Brown

  Jó napot kedves Atilla

  Szeretnék panaszkodni amiatt hogy a barátommal kipróbáltuk ezt a programot hogy klónozzuk az ő gépén lévő merevlemezt egy másik gépre amit nem rég vet magának.
  De a gépén nem indult el rendesen program valamilyen hibát írt ki.
  Mikor megpróbáltuk újraindítani a gépet a gép nem indult el helyette azt írta ki hogy nem tudta betölteni az operációs rendszert a C: ről.

  Válasz
 4. Zoli

  A Macrium Reflect is klónozza a futó oprendszert hiba nélkül, tapasztalatból tudom.

  Válasz
 5. Dávid

  Üdv. Egy kérdésem van. Klónozni azt biztos, hogy nem lehet futó operációs rendszer alól ugyan azt a rendszert, viszont imagelni lehet?

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Szia, futó rendszert nem klónozunk és nem is imagelünk, szükség van egy másik számítógépre / rendszerre a művelet elvégzésére.

   Válasz
 6. Papuska

  Az én tapasztalatom, hogy tökéletesen klónoz működő rendszerből. Nekem idegen gépben nem sikerült, a működő rendszerről tökéletesen. Ráadásul a program eredeti útmutatója is ezt a verziőt preferálja (bár a másikat sem veti el!). Fontos továbbá, hogy ha nagyobb lemezre klónozunk, beállítsuk a lemez méretét általában a maximumot. Enélkül területet veszíthetünk. Két napon belül háromszor és csak így sikerült!

  Válasz
 7. Sárosi Sándor

  Az Acronis True Image Home és Disc Directory Site programokat használom évek óta.
  A futó operációs rendszert is lementi image fájlba.
  Tud különbözeti mentést, ami sokkal kisebb.
  A particionáló része olyan partíciót is letörölt, amit mással eddig nem tudtam, persze minden programot nem próbáltam ki. Tud átméretezni adatvesztés nélkül, klónozni más méretű hdd-re, ami lehet kisebb vagy nagyobb is.
  Egy hátránya van, hogy a windows alatt futó termék fizetős, de az offline (pen drive vagy dvd)-ről futó nem tudja ellenőrizni a termék kulcsot, így használható.

  Válasz
 8. Sweidan Omár

  Szia!

  Olyan lemezről is tudok klónt csinálni, amelyen egy Linuxos, és egy Windows partíció van?

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Szia, igen természetesen tudjuk klónozni ezt a lemezt is.
   A részletek miatt keresss telefonon. 0630/828-2689

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .