Több százezer d-link és tp-link routert törtek fel

A pc doktor értesülései szerint többek között a D-link és Tp-link gyártó wifi routerei érintettek abban a támadásban amiben heckerek több mint 300.000 eszközt törtek fel. A eszközökbe nem csak bejutottak hanem az admin felületére belépve rosszindulató módosításokat helyeztek el.

PC doktorunk szerint otthoni felhasználók többsége sajnos koránt sem törődik eléggé a router biztonsági beállításaival ezért az eszközre heckerek könnyen bejuthatnak. A legtöbben az alap beállításokon hagyják routereiket. A heckerek a router adminisztrációs felületére bejutva a DNS beállításokat módosítják, ezzel gyakorlatilag az interneten történő böngészésünket átírányíthatják saját szerverükre és gyakorlatilag ellophatják banki és egyéb jelszavainkat is.

A biztonság érdekében célszerű ezért mindenkinek ellenőriznie a router dns beállításait

Lépjunk be a routerünk adminisztrációs felületére Google Chrome vagy Mozilla Firefox használatával, beírva a http://192.168.1.1 címet. A legtöbb esetben ez a cím, de típusonként ez eltérhet.

Router alap cím, felhasználónév és jelszó beállítások

 • D-Link router: 192.168.0.1 / alapértelmezett felhasználónév: admin / alapértelmezett jelszó:(üres)
 • TP-Link router: 192.168.1.1 vagy 192.168.0.1 / alapértelmezett felhasználónév: admin / alapértelmezett jelszó: admin
 • Micronet router: 192.168.1.1 / alapértelmezett felhasználónév: admin / alapértelmezett jelszó: 1234
 • Linksys router: 192.168.1.1 / alapértelmezett felhasználónév: (üres) / alapértelmezett jelszó: admin

Az admin felületre belépve a Network / Wan menüpontban a DNS részt kell keresni.A megfertőzött routereknél az elsődleges DNS cím 5.45.75.11 -re, a másodlagos dns cím 5.45.75.36 ip címre van beállítva. Ezt ki kell törölni és a beállítást Automatikusra kell tenni.
Ha akarjuk megadhatunk fix DNS szervert is javaslom például a google ingyenes dns szolgáltatását, ami a pc doktor tapasztalatai szerint teljesen megfelel az igényeknek.
Google elsődleges DNS: 8.8.8.8
Google másodlagos DNS: 8.8.4.4

Tp-link TL-WDR4300 router DNS beállítása

Tp-link TL-WDR4300 router DNS beállítása

Router jelszavának megváltoztatása

Ezután érdemes a wifirouter adminisztrációs felületére használatos jelszót is megváltoztatni főleg ha a fentebb írt alapértelmezett jelszó van még érvényben. Ezt a System Tools / password résznél tehetjük meg.

Amennyiben nem rendelkezünk elég informatikai tudással a router eszközeink beállításához úgy kérjük szakamber segítségét benne.

4 thoughts on “Több százezer d-link és tp-link routert törtek fel

 1. Gosztolai Zsolt

  Tisztelt tanácsadó cég!
  A konfiguráció elemeit a kérdésemhez tartozóan felsorolom:Memoria:GEIL Black Dragon 2048Mb DDR2 800MHz KIT,
  Processzor:INTEL Core2 Duo E8400 3.00GHz 775 BOX, Alalplap:MSI P45 Neo3-FR, .
  Windows 8-at szeretnék vásárolni ehez a konfighoz,mivel az XP amit most használok április elejétől megkezdi a butulását, leépülését, támogatottság hiányában!
  Ehez fog e illeszkedni,egyáltalán feltelepül e a W 8 ? A Microsoft lapján ajánl egy megfelelőségi öt megás programot,amit az XP kapásból elutasit,és közben lehet,hogy
  a nem túl régi konfig megfelelne a Windows 8 befogadására-vagy nem? Hát itt akadtam el és kérném a segitségüket,abban,hogy alkalmas ez a konfiguráció?
  Üdözlettel:Gosztolai Zsolt
  dixi99@freemail.hu

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Kedves Zsolt!

   A memória és cpu elegendő a windows 8 futtatásához. Egyedül az alaplap driverei okozhatnak némi problémát mivel a MSI P45 Neo3-FR alaplaphoz a gyártó oldalán nem található windows 8 driver. A tapasztalat azt mutatja, hogy feltelepülhetnek a windows 7 es driverek a win 8 ra, de foglalkozni kell vele. (Egyébként ehez az alaplaphoz inkább win 7 et javasolnék). Minden esetre ha ragaszkodik a windows 8 hoz, azt javaslom mielőtt megvenni az eredeti licencet probálja ki azt előtte, van erre pár napos ingyenes próba lehetőség. Ha minden müködik ráér utólag beírni a megvásárolt serialt.
   A windows 8 ingyenesen letölthető az alábbi helyekről:
   http://technet.microsoft.com/en-us/evalcenter/hh699156.aspx
   http://msdn.microsoft.com/subscriptions/downloads/#searchTerm=&ProductFamilyId=524&Languages=en,hu&PageSize=10&PageIndex=0&FileId=0

   Válasz
 2. Attila

  Tisztelt válaszadó.
  Azzal a problémával fordulok önökhöz hogy,
  Használatban van nálam már évek óta egy TL-MR 3420 tipusú ruter, mely egy Telenortol vásárolt 3G modemmel működött együtt ezidáig. Jelenleg csak azt írja hogy,korlátozott hozzáférés egyben azt jelenti hogy nincs netes kapcsolat.Mit tehetek. A modem laptopba a helyezve kifogástalanul működik.Válaszát előre is köszönöm. Attila

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Kedves Attila,
   Javaslom telepítse újra az eszközt, ha ez után sem müködik akkor személyesen tudunk segíteni a megoldásban.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .