Tp-link wifi router wds beállítás, wds bridge két router között

Tp-link wifi router WDS bridge hosszabb nevén Wireless distribution system (wds bridge) beállítása.

De mi ez a WDS bridge és mire jó?

A wds segítségével két hálózatot kapcsolhatunk össze (bridging) wifin keresztül, ehhez rendelkeznünk kell két darab lehetőleg ugyan olyan wds támogató wifi routerral. A két router összekapcsolásának számos oka lehet. Van úgy hogy nem szeretnénk bekábelezni lakásunkat, ilyenkor jöhet jól a wds bridge. A pc doktor ennek a beállítását mutatja most be.

Ha segítsége van szüksége hívjon!
A pc doktor ingyen házhoz megy,
csak az elvégzett munkáért kell fizetnie.

0630/828-2689

Az eszközök pontos típusa Tp link TL-WDR4300 Dual Band gigabit router.

wds bridging
Kezdjünk is hozzá a wds beállításához. Tehát van 2 routerünk, az egyszerűség kedvéért az egyiket Fő routernek fogom hívni a másikat meg al routernek. A fő router ip címe legyen 192.168.0.1 az al router ip címe legyen 192.168.0.2. Ezt a Network / LAN / Ip Address résznél lehet konfigurálni.router ip cim beallitasaHa ez megvan akkor állítsuk be a WDS-t. A bal oldali menüben nyissuk meg a Wireless 2.4GHZ / Wireless Settings beállításait. Adjuk meg a Wifi hálózat nevét (SSID) és állítsuk a Channel értékét mondjuk 6 -ra (ez az érték mindkét routeren azonos legyen) és pipáljuk be az Enable WDS Bridging opciót. Ekkor megjelenik alul a WDS beállítása. Egyenlőre mentsük a beállításokat és indítsuk újra a routert hogy a beállítások érvénybe lépjenek. Ezt követően lépjünk be az al routerünkbe aminek az ip címe 192.168.0.2 legyen és a Wifi résznél ismételjük meg az előbbi beállításokat, lehetőleg a wifi hálózat neve (SSID) ugyanaz legyen mindkét eszközön! Fontos hogy a DHCP szervert kapcsoljuk ki az al routerünkben, mivel az ip címeket a fő router fogja kiosztani a klienseknek a hálózatunkon belül.

wifi router dhcp kikapcsolasaHa megtörtént a beállítás akkor még a 2 routert engedélyeztetnünk kell, ehhez megint csak menjünk a Wireless Settings menüpöntban és vagy adjuk meg a másik router ssid és mac address címét vagy kattintsunk a Survey gombra ahol ki választhatjuk a másik routerünket. Ha megtalálta az eszközt akkor adjuk meg annak jelszavát, titkosításának módját majd indítsuk újra mind a két routert.

wds bridge beallitasaElméletileg ezzel beállítottuk a WDS birdget. Kapcsolódjunk az al routerhez és próbáljuk ki, ha nagyon elrontottunk valamit akkor a router resetelésével visszakaphatjuk a gyári beállításokat, a reset a router hátulján található, tp-link eszköz esetében 8 másodpercig nyomva kell tartanunk a gombot hozzá.

Ha elakadt és segítségre van szüksége hívja a pc doktort.

Ha hasznosnak gondolod a bejegyzést nyomj egy lájkot, oszd meg másokkal is!

49 thoughts on “Tp-link wifi router wds beállítás, wds bridge két router között

 1. Tamás

  koszonom a leirast

  sikerult a beallitas egy TP-LINK TL-MR3020- as kis mini routerrel, mint al router es csatlakoztam egy ismeretlen tipusu fo routerhez, aminek csak az ip cimet tudom.
  a jel gyenge volt a ket router nagy tavolsaga miatt, ezert vettem egy komolyabb TL-WR1043ND routert, hogy az talan jobban fogja a jelet.
  hasonloan megprobaltam a WDS beallitasokat, de sajnos sehogy sem sikerul. minden beallitast ezerszer atneztem, szamtalanszor reseteltem, ujra megprobaltam, de sehogy sem sikerul kapcsolodni a fo routerhez.
  a survey meg is talaja, a jel eros, jelszo stimmel, dhcp letiltva, de megsem mukodik, hiaba ping-elem meg, semmi.
  van valami velemenyed, mi lehet a gond?

  Válasz
 2. Roland

  Szia. Én is megcsináltam mindent ahogyan leírtal.. Van net az al routeren.. nálam csak annyi a probléma hogy a fő routerre nem engedi fel a laptopot/ telefont.. vagy folyton megszunik a kapcsolat úgy hogy eltűnik a jel majd vissza jön.. Rá kapcsolódik a laptop megint eltűnik és vissza jön.. Érdekes.. Szerinted mi lehet a gond?

  Válasz
 3. Istvan

  Szia,

  A bridge mode nem elegge vilagos szamomra.

  Van ket LAN halozat az egyszeruseg kedveert nincs internet !

  Vettem 2 TP-LINK TL-WA7210N routert, aminek segitsegevel szeretnem osszekotni a 2 LAN-t, megosztani NAS adataimat (kb.200m).

  Lehetseges modok:Bridge with AP, Client, stb.
  Mindket halozat IP cimei 192.168.2.x.

  Melyik router lesz a bridge es melyik a Client ?

  Ha jol ertemezem, akkor az en routerem a Client ?

  Válasz
 4. Miklós

  Hali!

  Lenne egy routerrel kapcsolatos kérdésem. Van nekem egy Inviteles modemem, ami wifi router is egyben. Ennek az inviteles routrnek a wifije nagyon gyenge, ezt megosztottam egy tp-link routerrel, kábelel. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a jelet tovább tudom osztani még egy tp-link-es routerrel, kábel nélkül (wds) ?

  A segítségedet előre is köszönöm!

  Üdv: Miklós

  Válasz
 5. Tamás Szerző

  Kedves Miklós!

  Elméletileg elég ha a slave (al) router támogatja a WDS funkciót. A fő routernek nem kell támogatnia.
  Üdv

  Válasz
 6. Petikem

  Sziasztok!
  Van egy tp-link wr743nd routerem, amit eredetileg Ap-nek vettem. Vezetékkel csatlakoztatom a fő routerhez. Hogy kell beállítanom? Köszönöm.
  SOS
  Péter

  Válasz
 7. Joci

  Szia.
  Lenne egy kérdésem.
  Van egy wifi router amitől kapom az internetet.Gyenge volt a jel és csináltam egy tp link wifi routerrel jel erősítét. (WDS.)
  Annyi lenne a problémám laptop számítógép működik.Telefon xbox360 nem.
  Mi lehet a probléma?

  Üdv

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   szia, látják a wifi hálózatot csak nem tudnak csatlakozni vagy nem is látják egyáltalán?

   Válasz
 8. Koroknai Edmond

  Szia.
  Szolgáltató által adott inviteles modemet kaptam, ami netet ad és router is egyben. De routerként elég gyenge. vettem egy tp link nevű routert TL-WR841N. Összekötöttem őket de nem volt net. felhívtam a szolgáltatót, és azt mondták hogy az ő modemes routerüket kell átállítani bridge üzemmódba. És akk menni fog. A tp-link routerhez nem is kell hozzányúlni ?? Akk mi a teendő ?? Csak bepipálom az inviteles routernél a wds funkciót és kész ?? A neten olvastam olyat, hogy ezeknél az inviteles modem ill routereknél az sem mindegy hogy melyik kimenetbe megy a kábel, amit pl a tp linkbe csatlakoztatnék.

  Válasz
  1. Gábor

   Reseteld az alroutert,csináld meg ugyenezt mégegyszer,wireless securitybe,válaszd ki a legalsót,írd be a négyzetben a kódot amit szeretnél,rebootold,kész

   Válasz
 9. Tamás

  Heló!
  Nekem tökéletesen működik a wds bridge, de gyakran (főleg terhelés alatt) az alrouter egyszerűen eltűnik, vagy korlátozottá válik. Újraindítás után megint jó egy darabig.
  A főrouter: TL-WR1043ND
  Az alrouter: TL-WR841N / TL-WR841ND

  Ha tudsz segíteni meg köszönném, nagyon idegesítő.

  További Szép napot/estét!

  Válasz
 10. Szakács Péter

  TL-MR3420-al végigcsináltam, összekapcsolódott, nyomtatómegosztás tökéletesen működik. Eddig a jó hír. De. Az összekapcsolódás után már nem tudtam az alrouterre bejelentkezni, nem fogadja el az addigi azonosítót és jelszót. Ez normális? Hogy tudok bejelentkezni az alrouterre?

  Megköszönöm a segítséget!

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Célszerü az alrouter LAN ip címét megváltoztatni, mert össze akadhat a fő routerral ezért elérni sem tudod ilyenkor. Tehát az egyik legyen router ip címe legyen pl.: 192.168.1.1 a másik meg mondjuk 192.168.1.2 így el kell tudnod érni mindkettőt.

   Válasz
  2. Tamás

   Megoldódott a probléma? Nalam ugyanezt csinálja. Néha tökéletesen megy, majd az alrouterre nem tudok csatlakozni, hiába indítom újra. Majd egyszercsak megjavul magától. Nem ugyanaz az ip címük.

   Válasz
 11. Csordy

  Kérnék egy kis segítséget!

  Van 3 routerem (TP-link mind a 3). Azt szeretném megoldani, hogy az egész házban ugyanaz legyen a neve (mondjuk: LAKAS) , és ha átmegyek az egyik helyiségből a másikba ne kelljen átjelentkezni egyik routerről a másikra.

  A fő routeremből ki van kábelezve a másik kettő, tehát nekem csak az kellene, hogy a WiFi jelem az egész házban elérhető legyen átjelentkezés nélkül.

  Megoldható ez valamilyen módon?

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Kedves Csory,

   A dolog megvalósítható de megfelelő eszköz kell hozzá, az alap tp-link routerek nem képesek átjelentkezés nélkül átadni a wifi jelet egymás között. Az úgynevezett „romaming” funkcióra lenne szükséged. Ez tudja azt hogy szakadás nélkül böngéssz vagy skype-olj bármely eszköz is szolgál ki a hálózatban, ha ezt tudja a routered akkor megoldható.

   Válasz
 12. Arnold

  Üdv
  Egy kérdés: az androidos eszközök, látják a slave routert, de nem tudnak csatlakozni. IP-cím kérésnél megakadnak. Miért lehet?
  Notebook, Smart TV, Blackberry működik.

  És egy megjegyzés: A slave router a csatlakozás után, alsóbbrendű rétegbe kerül, Bridge lesz, ami nem kap IP címet, ezért nem lehet elérni.

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   szia, ip cim mindenképpen kell a slave routernek is valamint a dhcp-t csak 1 eszköz osszon a hálozatban. További probléma esetén tudok küldeni egy kollégát aki segít a megoldásában. Tel.: 0630/828-2689

   Válasz
   1. Kohuth Tibor

    Passziózásból próbálkoztam én is a wds-sel. T-home wifi router a fő. Ha az al routeren tp linken kikapcsolom a dhcp-t nálam is elakad az ip kérésnél. Ha van dhcp az alrouteren is, akkor viszont gond nélkül működik. Ha kikapcsolom az alrouteren a dhcp-t akkor a telefon csak abba az esetbe tudja azt használni ha manuálisan megadok mindent.
    Ip ütközésem nem volt, de ha lenne is megoldható lenne hogy beállítom a 2routert 2 külön tartományba osszon ip-t. Pl egyik 100 alatt, másik a felett

    Válasz
 13. Nagy

  A TP-Link egyes routerei (TL-WR843ND ; TL-WR743ND) AP/Client routerek alapból erre a célra vannak fejlesztve. DE, ezeknek a tipusoknak a hátoldalán van egy kétállású kapcsoló, ROUTER/WISP. Ha a jelerősítést szeretnénk használni, állítsuk WISP állásba. Ha csak sima routerként, akkor pedig ROUTER állásba. Egyébként a WDS-sel megfelezzük a sebbességet. PL.: Ha a fő routeren 60 Mbit/s akkor a WDS-sel csak 30 Mbit/s

  Válasz
 14. András

  Köszönöm a segítséget! Két nap szenvedésnek vetett véget a cikk 😉 A hidat fel tudtam állítani, de a DHCP kikapcsolásával teljes lett a net megosztás!

  Válasz
 15. Csaba

  Helló! Elnézést, ha olyan kérdést teszek fel, amit már kérdeztek, de sürgős és fontos lenne!
  Szeretnék 3-4 routert összehangolni. Lenne egy főrouter, és 2-3 alrouter kábelen kozzákapcsolva. Időről időre az alroterek átveszik a DHC-p funkciót a főhálózaton, pedig a WAN porton keresztül vannak bekötve a főrouterre. Azt kellene megoldani, hogy a főruoter ossza az internetet, az alrouterek pedig külön DHCP-vel osszák tovább Wifin.
  Hogyan kellene beállítani az IP-ket? Milyen routtáblát kellene csinálni?
  Nagyon köszönöm a segítséget előre is.

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Kedves Csaba,
   A DHCP szervert javaslom csak a FŐ routeren engedélyezze, a többi alrouteren a DHCP szerver legyen kikapcsolva. Az al routereknél lehet dinamukis vagy akár statikus a beállítás is, de azis jó ha a fő routerből érkező kábel az al router valamelyik LAN portjába érkezik.

   Válasz
 16. Szabó Csaba

  Helló! Miután megcsináltam minden lépést, és betudtam lépni mindkét router (TP-link) weboldalába, az internet kapcsolat eltünt.Mi lehet a hiba?

  Válasz
 17. Szabó Csaba

  ,,Ha megtörtént a beállítás akkor még a 2 routert engedélyeztetnünk kell, ehhez megint csak menjünk a Wireless Settings menüpöntban és vagy adjuk meg a másik router ssid és mac address címét vagy kattintsunk a Survey gombra ahol ki választhatjuk a másik routerünket. Ha megtalálta az eszközt akkor adjuk meg annak jelszavát, titkosításának módját majd indítsuk újra mind a két routert.” Ez a rész nem tiszta, tudnátok segíteni: melyik router a ,,másik”router! ,,ssid és mac address cím” ezt honnan nézem ki? Milyen jelszónak a megadása, titkosítása? Wireless Security, ennél van jelszó! Köszönöm, ha segítetek!

  Válasz
 18. Szabó Csaba

  Azt írjátok, hogy a DHCP szerver ki legyen kapcsolva az alrouterben. A képen a főrouterben van kikapcsolva.

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Kedves Csaba,
   A lényeg hogy 1 DHCP kiszolgáló legyen a hálózatban, az mindegy hogy melyik eszköz szolgálja ki, célszerű a fő routerben bekapcsolni, az al routerben kikapcsolni a dhcp kiszolgálót.

   Válasz
 19. Molnár Károly

  Egy DVR-t hogyan lehet elérni egy két (fő- és al-) routeres kapcsolaton keresztül. A DVR az alrouterre kapcsolódik. Egy ideig műküdött, de valamiért leállt.

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Kedves Károly,

   Meg lehet oldani, azonos hálózatban kell lennie a két routernek, illetve csak 1 dhcp kiszolgáló lehet, valamint port nyitás és ddns beállítás is szükséges.

   Válasz
 20. Tamás

  Kedves Tamás

  Az egyik szolgáltató a napokban kötötte be nálunk a szélessávú internetet is tartalmazó csomagját, amely optikai kábelen érkezik. A kihelyezett készülék Huawei EchoLife HG8221H GPON Terminál, aminek csak két ethernet port-ja van, abból az egyik 10/100/1000, a másik 10/100-as értékű. A jelenlegi otthoni hálózatomon 4 vezetékes eszköz mellett a Wifi-re is szükség van, amihez a szolgáltató tanácsára beszereztem egy routert, ami igaz régebbi darab, de van 1 db WAN és 4 db gigás ethernetes csatlakozója, valamint max 300 Mbit-es Wifi-t is tud. Típusa: TP-LINK TL-WR1043ND. Ezt szeretném beüzemelni úgy, hogy a Huawei mint modem működjön, a gigás kábeles kivezetésén keresztűl kapcsolódjon a TP-LINK-hez, és ezen lenne megosztva a net a régi vezetékes hálózaton, valamint a wifi-n. Azt szeretném elérni, hogy minnél nagyobb sávszélesség maradjon meg az egyes gépeknél. és a wifi is gyorsabb legyen. Jelenleg a huawei kivezetéssel mért sebesség 800-950 Mbps letöltésnél és 200 Mbps körüli feltöltésnél. Ha erre a vezetékre csatlakoztatom a TP-LINK WAN portját, és az ethernet-hez a gépem kábelét, akkor a vezetékes sebesség épphogy eléri a 120 mbps-ot, a wifi pedig meg sem közelítí ezt az értéket, úgy, hogy a próbánál csak egy készülékkel teszteltem, tehát a többi csatlakozója üres volt. Mivel nem értek hozzá, nem igen mertem elállítgatni a beállításokat magamtól, de a fenti cikkből kiindúlva nem lehetetlen amit elképzeltem, Ehhez kérném a segítségét, ha lehetséges.
  Köszönettel: Tamás

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Kedves Tamás,

   A TP-LINK TL-WR1043ND típusú router egy alap routert, WAN porton képes 800+ mbit sebességet leadni, de a wifi-je csak 2,4GHZ ami általában 30-40mbitet tud. Ha ennél nagyobb sebességet szeretnél elérni akkor javaslom szerezz be egy olyan eszközt (pl.: Tp-link AC1200) ami támogatja a 2,4 és 5GHZ +AC wifi szabványt is. Persze ehhez olyan vevő eszköz is kell ami szintén támogatja az 5ghz hálózatot.

   Válasz
 21. Kardos Zoltán

  Hello! Van egy tplink cpe510 kültéri egységem. Szeretnék rákapcsolódni az eszközzel vezeték nélkül egy wifire. repeater/range extender módban. Lehetséges ez? Mert mikor rányomok a survey-re nem ad ki semmit. Ezt az eszközt egyáltalán lehet e úgy használni mint egy konektoros range extender? Mert a konnektoros változattal ment. Csak gyengén vette a jelet. Előre is köszönöm a választ.

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Kedves Zoltán,

   A Tp-link CPE510 eszköz támogatja AP / Kliens / Repeater / AP Router / AP kliens Router (WISP) üzemmódokat tehát megoldható a dolog. Ha nem látja a másik eszközt akkor azon kéne megnézni a beállításokat hogy miért nem.

   Válasz
  2. Nagy Tibor

   Kedves Zoltán!

   Ugyanez a problémám, egyetlen hálózatot sem talál a “SURVEY” gomb megnyomása után (pedig látnia kellene legalább négyet). Sikerült megoldanod a helyzetet? Ha igen, akkor hogyan?

   Válasz
 22. Szabó Csaba

  Segítséget kérek! Beállítom a fő routert, ahogy le vam írva! Elkezdem beállítani, az al routert, mire a beállítások végére érnék, azzal együtt, hogy annak is adjak csatlakozási jelszót, állandóan megszakad a kapcsolat, idő túllépés címszóval.

  Válasz
 23. Csabex

  Sziasztok,

  WDS-t akarok, vagyis egy routert csatlakoztatni a connect box-hoz és működésre bírni azt is az emeleten, illetve lent maradjon a connect box2.4 és 5 GHz WiFi. Na most ehhez kötelező a modem üzemmód? Csak azért, mert WDS-t sehol nem látok a Connect Box menüjében. A router amit csatlakoztatnék az egy TP-Link AC1750. Segítségeteket előre is köszönöm.

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Szia, ez esetben a connect box router üzemmódban maradhat és a TP-link eszközön kapcsolnám be és konfigurálnám a WDS beállítást.

   Válasz
 24. Czuczu Tamás

  Szia!
  Telekom wifi jelét szeretném tovább osztani a TP-link WR1043ND készülékkel. A megadott módon konfiguráltam a routereket, de IP konfigurációs hibával nem akarnak csatlakozni az al routerre a készülékek. (a beállítások a leírásnak megfelelően lettek megadva, az al router oldalán a WDS status RUN feliratot mutat, a DHCP kikapocsolva rajta. Csak a Fő egységen maradt bekapcsolva)

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Kedves Tamás,

   Kiszállással tudnánk segíteni a feladat megoldásában. Időpont egyeztetés céljából kérem keressen telefonon!
   Tamás

   Válasz
 25. György

  Üdv!

  Egy TL-WR543G a fő-router, és egy WDS-es TL-WR741N az al-router. Felépül a bridge, jónak is tűnik…

  De az al-routeren ha a DHCP-t kikapcsolom, azonnal nem tud senki az al-ra feljelentkezni. Tehát mind a kettőn kell mennie a DHCP-nek. Ennek mi lehet az oka? Esetleg a fő-nek valami beállítása? Másik probléma, hogy időről időre nincs net az al-routeren, csatlakozni lehet hozzá, de a fő-router nem érhető el onnan, értelemszerűen így net sincs. A WDS állapota viszont Run. Amúgy a beállítások a cikkben írtaknak megfelelőek.

  Lenne valamilyen ötleted?

  Köszönöm,

  György

  Válasz
 26. György

  Megoldottam. Az al-routerben nem szabad a fő-routert megadni átjárónak (Default gateway)! Hanem saját magát kell. Akkor már letiltható az al-ban a DHCP, helyreáll a rend, stabil a rendszer.

  Válasz
 27. banda

  Sikerült!
  Adott egy Digi netszolgáltató által bekötött optikai kábeles router. Egy TpLink routert váltott le. Viszont a régi routerre egy asztali gépről LAN kábelen csatlakoztam. Az új router nem ugyanoda került ahol a régi volt, kábellel nem akartam ismét összekötni. Arra gondoltam a régi TpLink routerrel rácsatlakozok az új Digi routerre, a netet továbbítom kábelen az asztali gép felé. Működik. Olyan mintha egy Wifi hálókártya lenne a régi router.

  Válasz
 28. arni

  udv… egy TPLINK Archer C6 -os routert allitanek be atjatszonak… a wsd opcio kijelolese utan rakeresek a mester router adataira (szorasara)… majd a dhcp szerver opciot inaktivalom… de sehogy nem adja tovabb a netet… egyaltalan lehet wifire beallitani vagy csak kabeles csatlakozasra…? ha van otleted orvendenek… koszi…

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Szia, nem írtad, hogy milyen a másik (master) router, de mindkét routernek TP-linknek kéne lennie. Ha mindkét router az akkor valami beállítás gond lesz, ez esetben kiszállással tudok segíteni rajta. 0630/828-2689 számon tudunk időpontot egyeztetni.

   Válasz
 29. Ferenc

  Üdvözletem!
  Nekem azt a gondom, hogy létrejön a WDS kapcsolat a két eszköz között és jól is működik, viszont pár nap múlva, vagy ha áramtalanítódik az egyik router akkor eldobja az egészet és utána resetelni kell és újra kezdeni elölről a beállítást. Ez normális ilyenkor vagy van esetleg erre valami megoldás?

  A két eszköz amit össze kötöttem így a Telekom által adott Sagemcom F@st 3686 modem/router és egy TP-Link Archer C6 AC1200.

  Válasz
  1. Tamás Szerző

   Üdv, én megpróbálkoznék egy firmware frissítéssel, ha nem segít akkor venni egy másik tplinket és azt összekötni a telekomos routerral majd a két azonos márkájú routert WDS bridgelni.
   Tamás

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .