Zsaroló hackerek Hollandiában

A holland rendőrség zsarolóvírus terjesztésével 2,5 millió eurót kicsaló
bűnszervezetet tartóztatott le

Amszterdamban a cyberbűnözésre specializálódott rendőrségi egység három férfit tartóztatott le zsarolóvírus terjesztése miatt, mellyel 2,5 millió euró kárt okoztak kis és nagy szervezeteknek.

A gyanúsítottak 18 és 21 év közötti fiatalok voltak, akiket bizalmas adatok eltulajdonításával és váltságdíj követelésével vádoltak meg. A rendőrség úgy gondolja, hogy több ezer céget esett áldozatul.
A gyanúsítottak 100.000 és 700.000 euró közötti összeget követeltek a szervezetek nagyságától függően. A zsarolók az adatok kiszivárogtatásával és a szervezetek digitális infrastruktúrájának megsemmisítésével fenyegetőztek.

Az igazságszolgáltatás számára továbbra is rejtély, hogy a hackerek a támadások során csak zárolták/titkosították a fájlokat vagy adatokat loptak el és azok kiszivárogtatásával fenyegetőztek, hacsak az áldozatul esett cégek nem fizettek váltságdíjat.

A holland rendőrség véleménye szerint a követelt összeg kifizetése után, a hackerek még mindig eladhatták az ellopott adatokat további extra haszon céljából.

„A cyberbűnözéssel foglalkozó csapat 2021 márciusában indította el a nyomozást egy nagy holland céggel szembeni adatlopás és fenyegetés bejelentésére válaszul” – áll a rendőrség közleményében.

A nyomozás előrehaladtával világossá vált, hogy valószínűleg több ezer kis- és nagyvállalat és egyéb szervezet esett áldozatul a hacker triónak, nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is az elmúlt évek során. A holland rendőrség elmondása alapján több tízmillió embertől lopták el a személyes adatait, köztük bankszámlaszámokat, hitelkártya adatokat, jelszavakat, igazolvány adatokat, e-mail címeket és telefonszámokat.

Ezen információk felhasználásával adathalász és közösségi manipulációs támadásokat, valamint egyéb csaló szándékú tevékenységeket is elkövethettek.

Amszterdam cyberbűnözéssel foglalkozó osztálya, egyre inkább emelkedő tendenciát mutató számokat tapasztalt az zsaroló hackerek körében. A hackerek az eltulajdonított adatokat feldolgozzák, majd ezek könnyen kereshetővé tételével jobban értékesíthető kilátásokat biztosítva maguknak maximalizálják a sikeres hálózati behatolásokból származó nyereséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .